Viška sončava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PENALI, zadržani %,...

+2
GreGor
Looz
6 posters

Stran 2 od 2 Previous  1, 2

Go down

PENALI, zadržani %,... - Page 2 Empty Penali

Objavlja  Sonce 14.10.08 22:25

Mene pa zanima slednje; če ne plačaš kupnine v celoti ali vseeno dobiš originalno overjeno kupoprodajno pogobo in ZK dovolilo,
lp

Sonce

Število prispevkov : 10
Registration date : 04/10/2008

Nazaj na vrh Go down

PENALI, zadržani %,... - Page 2 Empty Re: PENALI, zadržani %,...

Objavlja  uporabni 15.10.08 8:54

Ob prevzemu, ko je zapisnik podpisan bi moral dobiti vse dokumente, 5% pa vsekakor zadržite, če so kakršnikoli pomisleki (odprava napak, pa tudi penali). Baje se potem v roku 1 meseca če je vse OK popravljeno naredi še en kratek zapisnik, po katerem se plača preostali znesek. Znesek za penale pa vseeno ne plačat. razen če se ne doseže kakšen dogovor. V najslabšem primeru nas lahko KZ potem toži, kar pa je najbrž bol malo verjetno. Glede zamude pa je UE opravila ogled enkrat konec avgusta ali pa začetek septembrra in ni bilo OK (torej ni zanuda zaradi UE - vsaj ne cela). Glede izrednih vremenskih okoliščin pa po mojih informacijah bi nas mogli oni o tem že prej obvestit, da se bo podaljšal rok za predajo in ne šele postfestum.

uporabni
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  bjakeb 15.10.08 9:27

Hehe, če bi obveljala tista iz splosnih pogojev, pol itak roki za gradnjo v Sloveniji sploh ne bi tekli. Itak je bila zadnja zima nadvse mila.

Tudi višjo silo z vremenskim neprilikam mora KZ dokazovati nam. Da je bila IN da je vplivala na gradnjo. Ker kolikor se jaz spomnim je bil v pozni jeseni blok že prilično pod streho, v celi zimi sem pa v Ljubljani največ 3x praskal led z avta, tako da prav hudih ovir ni bilo za gradnjo.

Organiziram se z enim odvetnikom, pa je tudi kdo drug vabljen zraven. Plačilo: 10% izterjanega, nič vnaprej, razen morebitne sodne takse (v primeru spora), kar pa je pod 100 EUR.

najbolje na pm, če koga zanima

bjakeb

Število prispevkov : 86

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  bjakeb 15.10.08 16:04

Predvsem pa: OB PREVZEMU ZAHTEVAJTE PENALE SKLADNO Z ZVKSES IN NE PODPISITE KAJ TAKEGA, S CIMER BI SE JIM ODPOVEDALI.

bjakeb

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  uporabni 15.10.08 22:52

bjakeb, a pa si ti potem pol že vse plačal, da boš šel jih potem terjat? Če si, zakaj? Men so rekl naj zadnji obrok zmanjšam za znesek penalov. To nameravam tudi storiti. Bomo vidl kako se bo izteklo.

uporabni
Gost

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  bjakeb 15.10.08 23:52

to bomo se videli, kako bo šlo Wink

bjakeb

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  bjakeb 24.10.08 12:28

http://www.finance.si/148454/Pravna_svetovalnica_Kako_izterjati_zamudo_pri_izro%E8itvi_stanovanja

Vprašanje:

Pred nedavnim sem kupil stanovanje, investitor pa s predajo zamuja približno štiri mesece. Po prodajni pogodbi je določena pogodbena kazen, za katero pa nisem prepričan, da jo bom uspešno izterjal, saj sem celotno kupnino že nakazal na skrbniški račun. Zanima me ali obstaja možnost, da še pred prevzemom stanovanja pridem do 10% kupnine, ki bi jo po zakonu lahko zadržal do dejanskega prevzema, oziroma obstaja samo možnost tožbe ipd., saj naj bi se investitor skliceval na višjo silo.

Odgovor:

Skladno z določbami Zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (ZVKSES) je kupec upravičen zahtevati plačilo pogodbene kazni v višini 0,5 promila kupnine za vsak dan zamude za celotno obdobje trajanja zamude, če prodajalec zamudi z izročitvijo nepremičnine. S pogodbo lahko kupec in prodajalec omejita skupni znesek pogodbene kazni na določen odstotek kupnine, ki pa ne sme biti nižji od 5 odstotkov kupnine.

Iz vprašanja sicer izhaja, da naj bi se investitor skliceval na višjo silo, vendar mora v tem primeru investitor dokazovati obstoj okoliščin, ki so bile izven njegovega vpliva, katerih ni mogel preprečiti ali se jim izogniti, posledično pa naj bi botrovale nastali zamudi.

Kupec naj počaka do dejanske izročitve nepremičnine v posest

V takšnih primerih svetujemo, da kupec počaka do dejanske izročitve nepremičnine v posest, ob primopredaji predmeta prodaje pa kupec poda tudi zahtevek iz naslova izplačila pogodbene kazni. V kolikor ne bo prišlo do prostovoljne izpolnitve, bo moral kupec pričeti z ustreznim sodnim postopkom za prisilno izterjavo dolga. Po drugi strani pa ima kupec tudi možnost odstopiti od pogodbe in zahtevati povračilo nastale škode ter seveda celotne že vplačane kupnine.

bjakeb

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  bjakeb 24.10.08 12:30

animivo, da zakon prav v tem primeru ne omenja pobota, v ostalih pa ja (pri zadržanju dela kupnine do odprave napak, pri zadržanju dela kupnine, ker ni pogojev za vknjižbo v zemljiško knjigo).

A po mojem to ne pomeni, da ne more priti do pobota pa splošnih pravilih obligacijskega prava. Pogoji so izpolnjeni: terjatvi sta istovrstni (denarni) in zapadli.

Vse kar je potrebno za pobot, je vaša pobotna izjava, s katero prodajalca obvestite, da njegovo terjatev do vas iz naslova plačila zadržanega dela kupnine pobotate s svojo terjatvijo do njega iz naslova pogodbene kazni, in sicer do zneska te druge terjatve.

http://www.pravozatelebane.com/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=1

bjakeb

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  Sponsored content

Sponsored content

Nazaj na vrh Go down

Stran 2 od 2 Previous  1, 2

Nazaj na vrh

- Similar topics