PENALI, zadržani %,...
+2
GreGor
Looz
6 posters
Stran 1 od 2
Stran 1 od 2 • 1, 2
PENALI, zadržani %,...
Je že kdo kaj pritisnil na Gemino/KZ glede penalov?
V splošnih pogojih so sicer neki členi glede uporabnega dovoljenja, ki nam lahko otežijo uveljavljanje penalov.
Upam da ne bodo komplicirali okoli tega.
V splošnih pogojih so sicer neki členi glede uporabnega dovoljenja, ki nam lahko otežijo uveljavljanje penalov.
Upam da ne bodo komplicirali okoli tega.
Looz- Število prispevkov : 24
Registration date : 30/09/2008
Re: PENALI, zadržani %,...
A je to sploh kej možno glede nato, da se mi tudi nismo držali pogodbe in plačali od 30.8?
GreGor- Število prispevkov : 25
Registration date : 05/10/2008
Gregor, v pogodbi piše predvidoma do 30.8.2008. Omejitve penalov v splošnih pogojih ne morejo izključiti pravic kupca po ZVKSES.
Po zvkses pa kupcu ni treba plačati, preden prodajalec ni sposoben izročiti kupcu nepremičnine z lastnostmi, določenimi v prodajni pogodbi, in na način, določen v 18. členu tega zakona.
Torej sklicevanje na morebitno kupčevo zamudo tukaj ne pride v poštev.
Po zvkses pa kupcu ni treba plačati, preden prodajalec ni sposoben izročiti kupcu nepremičnine z lastnostmi, določenimi v prodajni pogodbi, in na način, določen v 18. členu tega zakona.
Torej sklicevanje na morebitno kupčevo zamudo tukaj ne pride v poštev.
bjakeb- Število prispevkov : 86
Registration date : 04/10/2008
Danes imam ogled, me prav zanima kako se bomo spogajal glede penalov -doslej mi dolgujejo več kot 4000€.
uporabni- Gost
No na pred-ogledu ni bilo nič govora o penalih - vsaj uradno. Je pa bilo rečeno, naj glede tega napišemo nek dopis - da želimo uveljavljat penale.
Sedaj me pa zanima, ali je kdo ob prevzemu (blok A) uveljavljal penale in če kako, koliko se je spogajal. A za celoten znesek, a je kaj popuščal. Vsaka informacija bi bila koristna.
Sedaj me pa zanima, ali je kdo ob prevzemu (blok A) uveljavljal penale in če kako, koliko se je spogajal. A za celoten znesek, a je kaj popuščal. Vsaka informacija bi bila koristna.
uporabni- Gost
Po moje bi bilo najbolje, da se organiziramo in zahtevamo v enem skupnem dopisu
najprej uradno pojasnilo, zakaj je prišlo do zamude.
Potem pa vložimo skupno zahtevo za izplačilo penalov. Tu bi nam prav prišla kakšna pravna pomoč.
najprej uradno pojasnilo, zakaj je prišlo do zamude.
Potem pa vložimo skupno zahtevo za izplačilo penalov. Tu bi nam prav prišla kakšna pravna pomoč.
zenaj- Število prispevkov : 5
Registration date : 07/10/2008
mislim, da skupni dopis ne pride v poštev, saj so zamude različne.
definitivno je treba preveriti še zadevo okrog uporabnega dovoljenja, saj so v splošne pogoje dali neko fafo na temo uporabnega dovoljenja, ker se bomo zdaj zabavali okrog tega...
trenutno me pa to res še ne gane kaj pretirano, pa še časa nimam, da se s tem pozabavam.
LP
definitivno je treba preveriti še zadevo okrog uporabnega dovoljenja, saj so v splošne pogoje dali neko fafo na temo uporabnega dovoljenja, ker se bomo zdaj zabavali okrog tega...
trenutno me pa to res še ne gane kaj pretirano, pa še časa nimam, da se s tem pozabavam.
LP
Sam sicer ne vem kaksne imate pogodbe, vendar v moji pogodbi sta dve tocki, ki mi
onemogocata povrnitev penalov:
1. ce je bilo uporabno dovoljenje vlozeno en mesec pred v pogodbi zapisano predajo stanovanj,
upravni organ pa je zamujal z izdajo dovoljenja, nisem upravicen do penalov.
2. KZ lahko zamuja s predajo stanovanj glede na stevilo dni, ki so onemogocali gradnjo stanovanj:
to so npr. dnevi, ko je padlo vec kot 10mm dezja (kar ni nic), ki jih je bilo v casu izgradnje verjetno kar nekaj (po moji oceni okoli 60).
onemogocata povrnitev penalov:
1. ce je bilo uporabno dovoljenje vlozeno en mesec pred v pogodbi zapisano predajo stanovanj,
upravni organ pa je zamujal z izdajo dovoljenja, nisem upravicen do penalov.
2. KZ lahko zamuja s predajo stanovanj glede na stevilo dni, ki so onemogocali gradnjo stanovanj:
to so npr. dnevi, ko je padlo vec kot 10mm dezja (kar ni nic), ki jih je bilo v casu izgradnje verjetno kar nekaj (po moji oceni okoli 60).
zenaj1- Gost
Ti 2 točki ti ne moreta preprečiti uvajanje penalo (po mojem laičnem mnenju) - saj imamo vsi iste štose not napisane. Če se sklicujejo na temperaturo potem bi morali najbrž dobit oni podatke o številu takih dni, če bi bilo dokazano potem bi se število za penale najbrž ustrezno zmanjšalo.
Kar se pa tiče uporabnega dovoljenja so oni res vložili 1 mesec pred (konec julija) - rok za predajo je bil 30.8. In ogled je bil tudi opravljen (torej UE ni zamujala - vsaj ne preveč), ampak ni bilo vse OK, zato niso dobili dovoljenja (baje problem požarne varnosti al pa še kaj drugega). Sedaj pa se čaka spet na to dovoljenje.
Torej po mojem mnenju ni kriva UE za zamudo ampak KZ, ki ni ustrezno poštimal stvari - pa saj se je že na uč vidlo konec avgusta, da je še vse bolj ali manj v razsulu.
Se pa strinjam da bi tu rabili kakšno pravno mnenje.
Kar se pa tiče uporabnega dovoljenja so oni res vložili 1 mesec pred (konec julija) - rok za predajo je bil 30.8. In ogled je bil tudi opravljen (torej UE ni zamujala - vsaj ne preveč), ampak ni bilo vse OK, zato niso dobili dovoljenja (baje problem požarne varnosti al pa še kaj drugega). Sedaj pa se čaka spet na to dovoljenje.
Torej po mojem mnenju ni kriva UE za zamudo ampak KZ, ki ni ustrezno poštimal stvari - pa saj se je že na uč vidlo konec avgusta, da je še vse bolj ali manj v razsulu.
Se pa strinjam da bi tu rabili kakšno pravno mnenje.
uporabni- Gost
itak stanovanja konec avgusta niti slučajno niso bila gotova, tako da ni bilo uporabno dovoljenje vzrok za zamudo.
Za pridobitev uporabnega ni nujno, da so stanovanja gotova. Važno je, da so skupne zadeve zrihtane. Stanovanja se lahko (in se kot kaže tudi bodo) dokončevala tudi, ko bo dovoljenje že pridobljeno (verjetno imamo tudi različne pogodbe glede datuma prevzema). Glede penalov pa se na gem-ini mal delajo neumne. Vsekakor pa ne smemo (vsaj jaz ne bom) plačati celotnega zneska pred prevzemom (čeprav oni zahtevajo), plačal bom znesek - penali do dneva prevzema, to pa jih nameravam obvestiti tudi z dopisom, da ne bo kaj narobe. Sicer pa poskušam najti tudi kakšno bolj relevantno pravniško mnenje, kako je s tem v praksi.
uporabni- Gost
Živjo!
Mi smo v A bloku. V pogodbi imamo datum prevzema 30.5. Prevzeli smo ga, če se ne motim 13.8. Še isti dan sva z možem oddala zahtevo v zvezi z zamudnimi penali. Dopis sva predala Dolores, da ga posreduje KZ. No, do danes še nisva dobila nobenega odgovora. Po moje pripravljajo taktiko, kako bodo nastopili proti vsem nam. Mislim, da smo iz A bloka samo trije ali mogoče kak več, ki smo imeli ta datum, ostali so imeli 30.8, tako da pri njih niso zamujali.
V dopisu sva se sklicevala na datum v pogodbi ter na člen, ki govori o penalih, iz Splošnih pogojev. Nisva zahtevala konkretne vsote, pričakujeva, da jo sami določijo, potem pa se gremo dalje pogajat. Sicer nama je pa Dolores že takrat rekla, da ne bova uspela, ker kao niso zamujali in bla, bla, bla.... Res se bodo sklicevali na tiste deževne dni ter na zamudo UE, to sem sigurna, a mislim, da je bila zamuda vseeno prevelika.
Mogoče bi res bilo dobro, da se skupaj lotimo reševanja tega problema, čeprav bomo imeli malo drugačne zahtevke.
LP
Mi smo v A bloku. V pogodbi imamo datum prevzema 30.5. Prevzeli smo ga, če se ne motim 13.8. Še isti dan sva z možem oddala zahtevo v zvezi z zamudnimi penali. Dopis sva predala Dolores, da ga posreduje KZ. No, do danes še nisva dobila nobenega odgovora. Po moje pripravljajo taktiko, kako bodo nastopili proti vsem nam. Mislim, da smo iz A bloka samo trije ali mogoče kak več, ki smo imeli ta datum, ostali so imeli 30.8, tako da pri njih niso zamujali.
V dopisu sva se sklicevala na datum v pogodbi ter na člen, ki govori o penalih, iz Splošnih pogojev. Nisva zahtevala konkretne vsote, pričakujeva, da jo sami določijo, potem pa se gremo dalje pogajat. Sicer nama je pa Dolores že takrat rekla, da ne bova uspela, ker kao niso zamujali in bla, bla, bla.... Res se bodo sklicevali na tiste deževne dni ter na zamudo UE, to sem sigurna, a mislim, da je bila zamuda vseeno prevelika.
Mogoče bi res bilo dobro, da se skupaj lotimo reševanja tega problema, čeprav bomo imeli malo drugačne zahtevke.
LP
mojca*- Gost
Mojca, zakaj se niste poskusili spogajati glede penalov ob samem prevzemu - tako da bi do prevzema zadržali del kupnine. A pa je sploh možno to naresti, ali pa KZ nujno zahteva poplačolo celotne kupnine, če ne do prevzema sploh ne more prit?
Sicer mi tudi sam postopek ni čist jasen - v pogojih piše da je najprej predogled (to smo imeli) potem pa še en pregled (ali so napake odpravljene) 3 dni pred prevzemom, in nato še prevzem. Ali se dejansko to tudi izvaja ali pa sta zadnji ogled in prevzem združena - kako je v praksi?
Sicer mi tudi sam postopek ni čist jasen - v pogojih piše da je najprej predogled (to smo imeli) potem pa še en pregled (ali so napake odpravljene) 3 dni pred prevzemom, in nato še prevzem. Ali se dejansko to tudi izvaja ali pa sta zadnji ogled in prevzem združena - kako je v praksi?
uporabni- Gost
Zadrzite cimvecji del kupnine, morda celo vec, kot vam zvkses dovoljuje, saj si s tem izboljsate pogajalske pozicije.
gost- Gost
Jah veš, da te saj konec koncev do prevzema nisi dolžan plačati.
Zakaj se spodbuja ljudi k načrtnem nespoštovanju zakona? Kako lahko pričakujete korekten odnos, če ga sami kršite? ZVKSES vam omogoča, da zadržite 5% kupnine do dokončne odprave napak (in ne več kot 5%). In namen tega določila je investitorja prisiliti v odpravo napak. Kako si boste izboljšali pogajalsko izhodišče, če ne boste v roku plačali 95% kupnine, kot določa zakon? Sam sicer ne poznam zakonodaje tako podrobno, a prepričan sem, da bi v primeru, da ne bi plačali celotnega zneska kljub opominu s strani KZ, to štelo kot odstop od pogodbe in bi lahko izgubili aro in stanovanje. Zakon je tu zato, da omogoča eno minimalno stopnjo varnosti, vse ostalo pa je na strankah, ki se med seboj dogovarjajo. S pravo mero potrpežljivosti in ustrežljivosti z obeh strani se da vse narediti, samo pristopiti je treba malo bolj človeško.
Sam imam zelo dobre izkušnje s KZ in Gemino, vse se je dalo zmenit in tudi zdaj, ko so ostala nekatera vprašanja odprta, se napake odpravljajo kljub temu, da nismo zadržali 5% kupnine. Ne vem, če bi se tako lepo gledali tudi, če bi jo zadržali.
Vsem želim en lep sončen dan.
Sam imam zelo dobre izkušnje s KZ in Gemino, vse se je dalo zmenit in tudi zdaj, ko so ostala nekatera vprašanja odprta, se napake odpravljajo kljub temu, da nismo zadržali 5% kupnine. Ne vem, če bi se tako lepo gledali tudi, če bi jo zadržali.
Vsem želim en lep sončen dan.
denden- Število prispevkov : 8
Registration date : 10/10/2008
Ce nepremicnina nima lastnosti po splosnih pogojih in specifikaciji zadrzite lahko zadrzite se dodatnih 10% kupnine. Naj nastejem nekaj moznih razlogov za tako ravnanje:
1. nepriziganje razsvetljave na hodnikih in v garazi
2. nedokoncani skupni prostori
3. nedokoncana otroska igrisca
Prevzemnike stanovanj bi opozoril se na tezave z elektricno varnostjo stanovanj:
1.FID stikala niso v obeh kopalnicah
2. Vticnica od pomivalnega stroja je manj kot 30cm oddaljena od vodovodne pipe in odtoka in bi morala biti po pravilih tudi posebej zavarovana s FID
V bistvu bi bilo najceneje, ce bi KZ v vseh stanovanjih vgradil FID 40A za celotno instalacijo (cena materiala v prodaji na drobno je okoli 16EUR)
1. nepriziganje razsvetljave na hodnikih in v garazi
2. nedokoncani skupni prostori
3. nedokoncana otroska igrisca
Prevzemnike stanovanj bi opozoril se na tezave z elektricno varnostjo stanovanj:
1.FID stikala niso v obeh kopalnicah
2. Vticnica od pomivalnega stroja je manj kot 30cm oddaljena od vodovodne pipe in odtoka in bi morala biti po pravilih tudi posebej zavarovana s FID
V bistvu bi bilo najceneje, ce bi KZ v vseh stanovanjih vgradil FID 40A za celotno instalacijo (cena materiala v prodaji na drobno je okoli 16EUR)
gost- Gost
Aja še nekaj zelo sem bil nezadovoljen z betonom v shrambi in glede tega definitivno ne mislim popuscat. namreč ni enakomerno gladek (na polovici je kul, na drugi polovici pa čista katastrofa..
bančna garancija
Meni je bilo rečeno, da če dajo bančno garancijo, potem kupnine ne smeš zadržati?
kababuli- Gost
bančna garancija
Četudi plačaš kupnino v celoti, ne dobiš bančne garancije,
lp.
lp.
Sonce- Število prispevkov : 10
Sem popolnoma prepričan, da je Kraški zidar dolžan plačati penale za vsak dan zamude. Ko dobim stanovanje jim bom poslal zahtevek.Če kdo rabi kakšno pravno pomoč pa se lahko tudi javi.
Moji viri pravijo, da penalov nikakor ne plačat - zadržite vsaj 5%!!! Potem pa se ob prevzemu na zapisnik natančno zapiše, koliko vam je KZ dolžan. Stanovanje bi morali dobit, tudi če ne poravnate celotne kupnine! Ker ko je kupnina enkrat plačana nam najbrž ostane samo tožba.
uporabni- Gost
Najprej naj vas opozorim, da bodite zelo pozorni pri samem prevzemu!!! Nama je dala Dolores po končanem prevzemu za podpisat zapisnik, kjer pa je podtaknila tudi stavek, da se odpovedujeva vsem zahtevkom v zvezi s penali. Seveda sva zahtevala naj to izbriše. Ona je stavek elegantno preoblikovala, vendar je vseskupaj še vedno pomenilo isto. Ko sva že drugič zavrnila podpis, se je zaprla v pisarno in nekomu telefonirala. Pogovor je trajal kar nekaj časa, nakar je prinesla nov zapisnik, kjer pa je bilo vse zbrisano. Torej je morala klicati nekoga iz KZ, da ji je dajal napotke.
Midva sva podpisala predpogodbo za to stanovanje z datumom prevzema 30.5.2008. Ko sva čez čas dobila v podpis pogodbo, je le-ta vsebovala nov datum prevzema, konec avgusta. Zahtevala sva datum iz predpogodbe in uspela, nisva se pa uspela spogajati glede določila o penalih. Želela sva vključiti določilo, da se penali avtomatsko odštejejo od kupnine, pa so odločno naprotovali. Že takrat so nama razložili, da oni to smatrajo kot ločeno zadevo, torej nikakor ne kot odštevek od kupnine.
Tudi sama sem mnenja, da ne smemo zadrževati kupnine na račun penalov! Do roka plačila morate plačati vsaj 75% kupnine (25% se lahko zadržuje iz različnih naslovov iz Spl. pogojev), sicer ste v zamudi s plačilom in vam lahko zaračunajo zamudne obresti.
djakeb, se strinjam, da so dolžni plačati penale za vsak dan zamude, a žal ne vem, koliko dni so zamujali (- deževni dnevi; pa ni mi čisto jasno okoli uporabnega dovoljenja, saj oni so kao pravočasno vložili tudi za blok B, a ga UE ni izdala v roku; v praksi gre pač tako, da nekdo pokliče na UE, naj ga še ne izdajo, UE to nič ne stane, KZ pa s tem pridobi čas).
Glede prevzema in ogledov:
mi smo imeli en predogled, nato pa kar prevzem, kjer smo še nekrat pogledali stanovanje, shrambo, garažo, sprobali vse naprave... Odpravljene so bile vse napake, ki smo jih zabeležili na predogledu (res so bile le manjše).
Midva sva podpisala predpogodbo za to stanovanje z datumom prevzema 30.5.2008. Ko sva čez čas dobila v podpis pogodbo, je le-ta vsebovala nov datum prevzema, konec avgusta. Zahtevala sva datum iz predpogodbe in uspela, nisva se pa uspela spogajati glede določila o penalih. Želela sva vključiti določilo, da se penali avtomatsko odštejejo od kupnine, pa so odločno naprotovali. Že takrat so nama razložili, da oni to smatrajo kot ločeno zadevo, torej nikakor ne kot odštevek od kupnine.
Tudi sama sem mnenja, da ne smemo zadrževati kupnine na račun penalov! Do roka plačila morate plačati vsaj 75% kupnine (25% se lahko zadržuje iz različnih naslovov iz Spl. pogojev), sicer ste v zamudi s plačilom in vam lahko zaračunajo zamudne obresti.
djakeb, se strinjam, da so dolžni plačati penale za vsak dan zamude, a žal ne vem, koliko dni so zamujali (- deževni dnevi; pa ni mi čisto jasno okoli uporabnega dovoljenja, saj oni so kao pravočasno vložili tudi za blok B, a ga UE ni izdala v roku; v praksi gre pač tako, da nekdo pokliče na UE, naj ga še ne izdajo, UE to nič ne stane, KZ pa s tem pridobi čas).
Glede prevzema in ogledov:
mi smo imeli en predogled, nato pa kar prevzem, kjer smo še nekrat pogledali stanovanje, shrambo, garažo, sprobali vse naprave... Odpravljene so bile vse napake, ki smo jih zabeležili na predogledu (res so bile le manjše).
mojca*- Gost
Stran 1 od 2 • 1, 2
Stran 1 od 2