telekomunikacijska infrastruktura
+5
denden
Boshti
bjakeb
Looz
Admin
9 posters
Stran 3 od 3
Stran 3 od 3 • 1, 2, 3
BREZ KABLOV
V omarici ti naj štromar od KZ odmontira vtičnico iz kovinskega horizontalnega nosilca. To ma 2 min. dela in ker je v hiši ne bo problem. Potem ti bodo od Telekoma zmontirali vse v omarce in boš imela v vseh prostorih kabelski prikluček. Z olfa nožkom še lahko odrežeš plastične pregrade v posameznih omaricah, da bo še več prostora. Zapira se kljub temu lepo in se nič ne vidi.
Če hočeš rutar, pa ga priklopi pri izhodu v katerikoli sobi - tako vleče brez problema povsod.
Edino malo težje je ugotoviti na kateri priključek pripelje posamezen kabel iz različnih sob, saj štromarji tega niso označili na vtičnice, pa bi morali!!!!
Lahko poizkušaš al pa poiščeš tistega gobčnega in šlampasga štromarskega kooperanta....
Če hočeš rutar, pa ga priklopi pri izhodu v katerikoli sobi - tako vleče brez problema povsod.
Edino malo težje je ugotoviti na kateri priključek pripelje posamezen kabel iz različnih sob, saj štromarji tega niso označili na vtičnice, pa bi morali!!!!
Lahko poizkušaš al pa poiščeš tistega gobčnega in šlampasga štromarskega kooperanta....
LIZA- Gost
Re: telekomunikacijska infrastruktura
Kot prijazni sosed lahko to pomagam urediti v zameno za 200g oprane mlade špinače and/or motovilca, ali pa za 500g svežega brancina.
Hec hec... Ampak nekaj pa je treba povedat. Take IT infrasturkture (optika, UTP vtičnica v vsaki sobi,...), to je bilo eno najlepših presenečenj ob vselitvi (pred tem sem spraševal Dolores, kva je s tem, pa me je samo čudno gledala), res tak razvod kablov in kvalitetna ISP povezava... halelluyah. Ponuja res elegantne rešitve, nikjer nobenih kablov, leti k pes...
Sam imam postavljeno WLAN mrežo, media server, remote desktop conn... do strežnika iz službe, WLan stream iz librariya na ps3, ki gre v 47" LCD, itd.
Hec hec... Ampak nekaj pa je treba povedat. Take IT infrasturkture (optika, UTP vtičnica v vsaki sobi,...), to je bilo eno najlepših presenečenj ob vselitvi (pred tem sem spraševal Dolores, kva je s tem, pa me je samo čudno gledala), res tak razvod kablov in kvalitetna ISP povezava... halelluyah. Ponuja res elegantne rešitve, nikjer nobenih kablov, leti k pes...
Sam imam postavljeno WLAN mrežo, media server, remote desktop conn... do strežnika iz službe, WLan stream iz librariya na ps3, ki gre v 47" LCD, itd.
sosed- Gost
Stirnjam se da je telekomunikacijska infrastuktura nad pričakovanji. Tudi sam sem ob nakupu stanovanja godrnjal, kako da ne bodo dal not optike (ni bila v specifikacijah), potem smo jo pa kar dobili že ob vselitvi. Potrebe po kakšnem T2 res ni, vsaj glede na primerljivost cen. Edino TV signal bi bil pod T2 baje boljši (no jaz ima zaenkrat še kabelski signa in ne IP).
amonra- Gost
Najprej naj potožim , da že celo dopoldne kličem od KZ-ja do neštetih Telekomovih številk za pomoč uporabnikom in drugih, da bi dobila konkreten odgovor, kako je s priključki v naših stanovanjih... Ga ni človeka (tisti ključni na telekomu pa naj bi bil na dopustu), ki točno ve, kako je z rečmi pri nas. Zatorej, a mi zna kdo od vas razložiti - bilo naj bi tako: optični kabel je pripeljan do omarice nad vhodnimi vrati v stanovanje, potem pa je optika po stanovanju razpeljana preko UTP kabla (bakren kabel, ki nadomesti kabel od modema do aparature, ki je običajno (če ne bi predhodno naredili teh razpeljav) viden, ker gre po steni) in na tako kratkih razdaljah se skoraj nič ne izgubi... Se pravi, ti priključijo modem na kabel pri vratih (v omarico), ti pa aparate (TV, računalnik...) prikljapljaš v UTP vtičnice...a lahko v eno vtičnico priklopiš samo eno napravo (se pravi, če sta v spalnici dve vtičnici, na eno priklopiš TV na drugo računalnik in še enega računalnika nimaš kam priklopiti) ali obstaja kak razdelilnik za ta UPT vtič????
Šuška- Število prispevkov : 16
Registration date : 24/01/2009
Optika je pripeljna do vrat, od tam naprej so pa utp kabli.
Zdej lahko naredis tako da das switch v eno sobo, pa imaš potem tam 8 (različno od switcha) prostih lukenj.
Še boljša fora je pa ker verjetno ne rabiš več kot dva v eni sobi, da potegneš coax(kabel od antene) kabel ven pa namesto njega UTP.
Zdej lahko naredis tako da das switch v eno sobo, pa imaš potem tam 8 (različno od switcha) prostih lukenj.
Še boljša fora je pa ker verjetno ne rabiš več kot dva v eni sobi, da potegneš coax(kabel od antene) kabel ven pa namesto njega UTP.
GreGor- Število prispevkov : 25
Registration date : 05/10/2008
Optika pride do omarice nad vrati, kjer gre v "modem" za internet in TV (če imaš).
Preko modema lahko neposredno priklopiš dva računalnika, za več potrebuješ switch, hub ali celo ruter, odvisno od tvojih želja.
UTP vtičnice v sobah so označene s številko in so vse potegnjene v omarico. Glede na to, v kateri sobi želiš imeti katerega od priključkov, spelješ v omarici iz modema kratek UTP kabel na ustrezno številko. Torej vsi položeni kabli so v bistvu samo podaljški in sami po sebi v logični shemi ne predstavljajo kakega omrežja.
Če želiš imeti več priključkov v eni sobi, lahko narediš tako:
- v tej sobi priključiš hub/switch/router in tako dobiš več vtičnic
- potegneš še en kabel (lahko tudi čez luknjo od TV kabla, če ne potrebuješ)
- Narediš wireless mrežo
Preko modema lahko neposredno priklopiš dva računalnika, za več potrebuješ switch, hub ali celo ruter, odvisno od tvojih želja.
UTP vtičnice v sobah so označene s številko in so vse potegnjene v omarico. Glede na to, v kateri sobi želiš imeti katerega od priključkov, spelješ v omarici iz modema kratek UTP kabel na ustrezno številko. Torej vsi položeni kabli so v bistvu samo podaljški in sami po sebi v logični shemi ne predstavljajo kakega omrežja.
Če želiš imeti več priključkov v eni sobi, lahko narediš tako:
- v tej sobi priključiš hub/switch/router in tako dobiš več vtičnic
- potegneš še en kabel (lahko tudi čez luknjo od TV kabla, če ne potrebuješ)
- Narediš wireless mrežo
sosed- Gost
Smo že skoraj tam Moja konkretna situacija: v dnevni sobi (kjer sta dva UTP priključka in 1 coax) bi priklopila TV na optiko ter hišni kino z radiem (kako rešim antenski signal za radio?), v spalnici (kjer je 1 coax, 2 UTP-ja) bi priključila na optiko 2 računalnika ter fax (prek optike ne garantirajo povezljivosti, ampak jaz imam tako na trenutnem domu poštimano in dela) in enkrat kasneje (ko bo kaj dinarčkov) morda še en TV na optiko. Kako vse to izvedem, da se ne bi videlo kablov (če bi bili UTP-ji predaleč, bi kabel brez problema povlekla pod letvico od parketa)? A rabim torej v bistvu samo en UTP? Switch in hub (žal ne poznam ) a mi razložite? Brezžičnemu omrežju bi se pa, če se le da, najraje izognila.
P.S. jaz še vedno (čeprav ste se trudili razložiti) nisem razbrala, koliko UTP-jev bo dejansko v uporabi
Najlepša hvala za konstruktivne rešitve, vzajemnost ob priliki samoumevna!
P.S. jaz še vedno (čeprav ste se trudili razložiti) nisem razbrala, koliko UTP-jev bo dejansko v uporabi
Najlepša hvala za konstruktivne rešitve, vzajemnost ob priliki samoumevna!
Siolov modem ima 4 vtikače + 2 za telefon (navaden). Od teh 4 lahko vse 4 definiraš za internet ali tv (po želji). Ko ugotoviš, katera soba ima kateri priključek v omarici lahko enostavno z cca 50cm dolgimi UTP kabli "popatchaš" (iz modema v tist "switch" podaljšaš kabel) 4 UTP vtičnice po stanovanju + dodatni 2 za telefon (vse so isti kabli, le tisti za telefon mora biti iz majhnega telefonskega priključka v UTP priključek (en ima 2do 4 žičke notri, UTP pa )
Povezava UTP1 - računalnik (1. ali 2. port sta po default definirana za data/internet)
Povezava UTP2 - TV (3. port v SIOL modemu je po default definiran za video/tv)
Povezava UTP1-switch (ali hub - priporočam switch zaradi enostavnosti PS: potrebuje štrom) - oba računalnika
Povezava UTP2- fax (lahko "popatchaš" telefon v modemu TEL1 (oziroma TEL2))
Najmanj bo glava bolela od wirelessa. Zakaj se wirelessu izogibamo, ko pa so vse stene papirnate brez železa? Signal je več kot odličen, edini problem, ki se pojavi je, da televizija še zmeraj rabi kabel.
Torej najlepša rešitev je - Kupiš 1 router (wireless), nanj priklopiš oba računalnika v spalnici (s kabli) in imaš wireless po celem stanovanju v kolikor bo kdo prišel z laptopom je lahko s tvojim passwordom v 10sekundah na internetu. Če pa se hočeš popolnoma rešit kablov, pa dokupiš (zahtevaš od SiOLa) USB modem (zgleda kot USB ključek) in s tistim preverjeno vleče signal po celotnem stanovanju.
Kot je že nekdo napisal je edini problem, da je potrebno malce ugotavljati katera UTP vtičnica je kje v stanovanju. Najlažje se to stori tako, da se poveže modem - UTP vtičnica v omarici, nato pa se z laptopom hodi med UTP vtičnice po stanovanju in čekira kje se prižge zelena lučka (pri kablu zmeraj gori ali zelena ali oranžna lučka)
Hišni kino z radiem - ali je to internetni radio ali navadni? Ker v kolikor je navadni potem te UTP ne rabi skrbet, imaš pa tam utp vtičnico, ki jo lahko razdeliš s switchem (hub je v bistvu manjši switch) in potem imaš v tej sobi 8-16 UTP priklopov (če jih potrebuješ) za računalnike. V kolikor sem jaz seznanjen s Siolovim ISKRA modemom ne moreš po istem kablu vodit TV signala in internet (data) signala, tako da en UTP vtič, ena zadeva (ali internet ali tv). Torej tvoj primer:Šuška je napisal/a:Moja konkretna situacija: v dnevni sobi (kjer sta dva UTP priključka in 1 coax) bi priklopila TV na optiko ter hišni kino z radiem (kako rešim antenski signal za radio?),
Povezava UTP1 - računalnik (1. ali 2. port sta po default definirana za data/internet)
Povezava UTP2 - TV (3. port v SIOL modemu je po default definiran za video/tv)
v spalnici (kjer je 1 coax, 2 UTP-ja) bi priključila na optiko 2 računalnika ter fax (prek optike ne garantirajo povezljivosti, ampak jaz imam tako na trenutnem domu poštimano in dela)
Povezava UTP1-switch (ali hub - priporočam switch zaradi enostavnosti PS: potrebuje štrom) - oba računalnika
Povezava UTP2- fax (lahko "popatchaš" telefon v modemu TEL1 (oziroma TEL2))
Morda bo kasneje kakšen boljši modem ampak trenutno zadeva ni možnain enkrat kasneje (ko bo kaj dinarčkov) morda še en TV na optiko.
Najmanj bo glava bolela od wirelessa. Zakaj se wirelessu izogibamo, ko pa so vse stene papirnate brez železa? Signal je več kot odličen, edini problem, ki se pojavi je, da televizija še zmeraj rabi kabel.
Torej najlepša rešitev je - Kupiš 1 router (wireless), nanj priklopiš oba računalnika v spalnici (s kabli) in imaš wireless po celem stanovanju v kolikor bo kdo prišel z laptopom je lahko s tvojim passwordom v 10sekundah na internetu. Če pa se hočeš popolnoma rešit kablov, pa dokupiš (zahtevaš od SiOLa) USB modem (zgleda kot USB ključek) in s tistim preverjeno vleče signal po celotnem stanovanju.
Kot je že nekdo napisal je edini problem, da je potrebno malce ugotavljati katera UTP vtičnica je kje v stanovanju. Najlažje se to stori tako, da se poveže modem - UTP vtičnica v omarici, nato pa se z laptopom hodi med UTP vtičnice po stanovanju in čekira kje se prižge zelena lučka (pri kablu zmeraj gori ali zelena ali oranžna lučka)
Crt- Število prispevkov : 5
Registration date : 24/12/2008
Crt, če te jaz prav razumem, lahko ti tem 5 UTP vtičem določiš signal, se pravi, na modemu, ki bo priklopljen na optiko nad vrati, recimo za UTP 1 priklopiš internetni signal in potem lahko daš na dotični UTP v sobi switch in nanj priklopiš poljubno število računalnikov; za UTP 2 izbereš IP telefonski signal in s pomočjo switcha v sobi priklopiš poljubno št. faksov, telefonov; za UTP 3 izbereš recimo TV signal, ga v modemu nad vrati tako priklopiš in potem daš spet na dotični UTP switch in lahko priključiš poljubno število TV-jev. Se pravi, rabiš le toliko UTP vtičev, kolikor je različnih signalov, ker lahko na en UTP s pomočjo switcha priklopiš poljubno št. naprav, ki potrebujejo dotični signal. Omenil si wireless, saj v bistvu, kot praviš, če bi bila oba računalnika prek kabla vključena v wireless ruter, naj njiju ne bi nikoli ven metalo, drži (tukaj wireless v bistvu sploh ne pride do izraza, je kot da ga ne bi bilo, fora je, da lahko povežeš brezžično laptop oz. vsak računalnik, ki ima wireless kartico notri)???????
Še radio; z internetnim radiem sploh nimam izkušenj (doma imamo T2 Tv in vem, da ga lahko na TV-ju poslušaš, samo sploh še nisem sprakticirala)... A če je internetni, ga priključiš na isti signal kot TV (se pravi, lahko spet uporabiš 1 UTP in switch) in dela neodvisno od TV-ja (tudi če je TV ugasnjen) in imaš najbrž fuuul več kanalov?
Zaenkrat fuuuuuuuuuuuuuuuul hvala !
Še radio; z internetnim radiem sploh nimam izkušenj (doma imamo T2 Tv in vem, da ga lahko na TV-ju poslušaš, samo sploh še nisem sprakticirala)... A če je internetni, ga priključiš na isti signal kot TV (se pravi, lahko spet uporabiš 1 UTP in switch) in dela neodvisno od TV-ja (tudi če je TV ugasnjen) in imaš najbrž fuuul več kanalov?
Zaenkrat fuuuuuuuuuuuuuuuul hvala !
jaz imam vse lepo ostevilceno?!!Crt je napisal/a:Kot je že nekdo napisal je edini problem, da je potrebno malce ugotavljati katera UTP vtičnica je kje v stanovanju. Najlažje se to stori tako, da se poveže modem - UTP vtičnica v omarici, nato pa se z laptopom hodi med UTP vtičnice po stanovanju in čekira kje se prižge zelena lučka (pri kablu zmeraj gori ali zelena ali oranžna lučka)
bjakeb- Število prispevkov : 86
Registration date : 04/10/2008
Šuška je napisal/a:[ Se pravi, rabiš le toliko UTP vtičev, kolikor je različnih signalov, ker lahko na en UTP s pomočjo switcha priklopiš poljubno št. naprav, ki potrebujejo dotični signal.
Ja, v bistvu je tako, je pa seveda potem problem s kabli v kolikor računalniki ne bi bili v isti sobi (potem je potrebno od switcha do posamezne naprave potegnit kable, ki bi bili zunajometni, kar je brezveze glede na število priključkov). Tukaj je rešitev wireless ali pa pametna razporeditev switchev in IT opreme.
Omenil si wireless, saj v bistvu, kot praviš, če bi bila oba računalnika prek kabla vključena v wireless ruter, naj njiju ne bi nikoli ven metalo, drži (tukaj wireless v bistvu sploh ne pride do izraza, je kot da ga ne bi bilo, fora je, da lahko povežeš brezžično laptop oz. vsak računalnik, ki ima wireless kartico notri)???????
Router ima neko dodatno zaščito, pa tudi potrebuješ dodatno znanje za tisti firmware (v bistvu bi lahko tudi tist SIOL modem nastavil kot router in bi bilo enako). V glavnem, če sta samo tista dva računalnika potem je switch najlepša in najenostavnejša zadeva (vse kar je potrebno je, da so kabli vanj priklopljeni, pa tudi računalnika z Windows operacijskim sistemom se bosta sama zaznala (zaženeš čarovnika pa je)).
Z internetnim radiem nimam največ izkušenj, vem pa, da deluje na data signal (torej na internetni). Deluje tudi če je TV ugasnjen in v bistvu s pomočjo URL naslovov iščer radio postaje - tako kot s pomočjo brskalnika in winampa.
PS bjakeb: Pri meni ni bilo nič oštevilčeno (razen vtičnic v omarici). Sem 10 krat pogledal, laufal po stanovanju potem pa sem pač prijel laptopa in se z njim sprehajal naokoli
Crt- Število prispevkov : 5
Registration date : 24/12/2008
No, zdaj smo stvarem končno prišli do dna
HVALA!!!!!!!
P.S. če se nam obeta takšna soseska prijaznost in vzajemnost, bodo dnevi v Viški sončavi vedno
HVALA!!!!!!!
P.S. če se nam obeta takšna soseska prijaznost in vzajemnost, bodo dnevi v Viški sončavi vedno
vprašanje OPTIKA BLOK E
Pozdravljeni,
ali mi lahko prosim kdo pove (BLOK E) ali je v stanovanjih možna optika oz. ima kdo tak dostop in dela ok?
Hvala za odgovor.
ali mi lahko prosim kdo pove (BLOK E) ali je v stanovanjih možna optika oz. ima kdo tak dostop in dela ok?
Hvala za odgovor.
dk- Gost
Vabim vas na kjer se lahko registrirate in vprasate stanovalce.
lp
lp
vs.si- Gost
Popravek prejsnjega posta: forum . viskasoncava . si
Linka se namrec ne da "prilepit"
Linka se namrec ne da "prilepit"
vs.si- Gost
Stran 3 od 3 • 1, 2, 3
Stran 3 od 3