Okenska senčila - screen vs. žaluzije
2 posters
Stran 1 od 1
Okenska senčila - screen vs. žaluzije
Zanima me vaše mnenje o screen senčilih, ki so nameščeni na zunanjem robu lož in so nam jih "prodali" kot element za preprečitev prekomernega vpliva sončnih žarkov in za zatemnitev (glej 6. odstavek 14. člena Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj - Ur. l. RS, št. 125/2003, 110/2005). Že z žaluzijami je nemogoče zatemniti prostor (problem za tiste, ki težko spijo v poltemi, kar pomeni, da morajo temo ustvariti z notranjimi "elementi"), da o screen senčilu ne izgubljam besed. Poleg tega je - v nasprotju z žaluzijami - delno transparenten tudi za poglede od zunaj (če je v prostoru svetlo, zunaj pa je tema, seveda).
In največji problem: ob močnejšem vetru se screen obnaša kot jadro. Zaradi namenoma ohlapnega načina vpetja ga sicer tudi ob močnem sunku vetra ne strga, je pa neprijetno poslušati drgnjenje kovinske puše ob jekleno vodilno vrv. Ko je nazadnje močno pihalo, sem screen dvignil, ker je neznosno tolklo. Po mojem mnenju je screen čudovita rešitev za ustvarjanje sence v ložah podnevi, absolutno pa screen ni enakovreden žaluzijam.
Vaše izkušnje?
In največji problem: ob močnejšem vetru se screen obnaša kot jadro. Zaradi namenoma ohlapnega načina vpetja ga sicer tudi ob močnem sunku vetra ne strga, je pa neprijetno poslušati drgnjenje kovinske puše ob jekleno vodilno vrv. Ko je nazadnje močno pihalo, sem screen dvignil, ker je neznosno tolklo. Po mojem mnenju je screen čudovita rešitev za ustvarjanje sence v ložah podnevi, absolutno pa screen ni enakovreden žaluzijam.
Vaše izkušnje?
Jocha- Gost
Re: Okenska senčila - screen vs. žaluzije
Screen senčila se meni zdijo glede zatemnitve čisto neprimerna. Tudi će bi prostor res zatemnila pa si ne predstavljam, da bi pozimi ali v dežju hodil ven na balkon iz zvečer zatemnjeval prostore. Če bi bili vsaj tako pametni in bi stvar delovala na elektriko bi morda že šlo. Torej, nujno je narediti nekaj za zatemnitev prostorov, če že bedasti arhitekti tega niso zmogli že v začetni fazi. Seveda bi bilo najbolje narediti enoten načrt za oba bloka (vprašanje če bo to mogoče), sicer bo najbrž vsak sam iskal neko rešitev.
Druga zadeva so same lože in možnost zasteklitve. Mislim da balkona v velikosti 17m2 glede na podnebje v Ljubljani ne bom potreboval. Torej bi bil zainteresiran za kakšno varianto delne zasteklitve (tam kjer ni klime).
Druga zadeva so same lože in možnost zasteklitve. Mislim da balkona v velikosti 17m2 glede na podnebje v Ljubljani ne bom potreboval. Torej bi bil zainteresiran za kakšno varianto delne zasteklitve (tam kjer ni klime).
uporabni- Gost
kar se tiče zatemnitve, priporočam rolo za na notranjo stran okna, recimo nekaj takega: http://www.sencila-bled.si/roloji_galerija.php
zasteklitev: a ne bo izgledalo odurno? jaz bom kar pustil tako kot je.
zasteklitev: a ne bo izgledalo odurno? jaz bom kar pustil tako kot je.
bjakeb- Število prispevkov : 86
Registration date : 04/10/2008
Roloji so sicer zanimivi imam pa 2 pomisleka:
- ali je problem zaradi drsnih balkonskih vrat, kako se to rešuje ?
- glede zaščite proti mrazu je vsekakor boljša kakšna zunanja varianta - rolete ali žaluzije.
- ali je problem zaradi drsnih balkonskih vrat, kako se to rešuje ?
- glede zaščite proti mrazu je vsekakor boljša kakšna zunanja varianta - rolete ali žaluzije.
uporabni- Gost
A vi imate drsna balkonska vrata? jaz imam navadna.
Ne vem, najboljse, da pokličete recimo senčila bled (ne delam reklame, smo bili pa ful zadovoljni z njimi v bivši službi) ali kakšnega drugega ponudnika.
Ne vem, najboljse, da pokličete recimo senčila bled (ne delam reklame, smo bili pa ful zadovoljni z njimi v bivši službi) ali kakšnega drugega ponudnika.
"Laparo" rolo se mi zdi uporabna rešitev; vprašanje je le, če ga je mogoče namestiti na panoramsko steno z drsnimi vrati (bom preveril pri ponudniku; imam pa občutek, da bi se "na knap" celo izšlo). Sicer pa nam ostanejo še notranje lamelne zatemnitvene žaluzije.
Jasno bi bile bistveno boljše zunanje žaluzije, ampak se jih ne sme nameščati, ker bi s tem spremenili zunanji izgled stavbe, kar ni dovoljeno (s čimer se globoko strinjam, čeprav me v izbiri rešitve močno omejuje). Strinjam se, da bi bila zanimiva spodobna naknadna skupinska rešitev, če je že nismo bili deležni s strani načrtovalcev, vendar glede na dosedanje izkušnje živeti v skupnosti tipa stanovanjski blok težko verjamem, da je takšno rešitev sploh mogoče doreči. Poleg tega so nekateri problem že rešili po svoje.
Jasno bi bile bistveno boljše zunanje žaluzije, ampak se jih ne sme nameščati, ker bi s tem spremenili zunanji izgled stavbe, kar ni dovoljeno (s čimer se globoko strinjam, čeprav me v izbiri rešitve močno omejuje). Strinjam se, da bi bila zanimiva spodobna naknadna skupinska rešitev, če je že nismo bili deležni s strani načrtovalcev, vendar glede na dosedanje izkušnje živeti v skupnosti tipa stanovanjski blok težko verjamem, da je takšno rešitev sploh mogoče doreči. Poleg tega so nekateri problem že rešili po svoje.
Jocha- Gost
jocha, ce mas na notranji strani se itak ne vidi kaj dost ven.
v kerem stanovanju pa si ti, da imas panoramsko steno? terasa?
v kerem stanovanju pa si ti, da imas panoramsko steno? terasa?
Bjakeb - smo v stanovanju 2+K. Po projektu je bila predvidena panoramska stena z okenskim vratnim krilom, ki pa so nam ga na našo željo (proti plačilu) zamenjali za okenska drsna vrata.
Jocha- Gost
Žaluzije in okenska senčila so kar OK, sploh če so skombinirana še z notranjimi zavesami.
Sem pa že videl sosedo spodaj brez, ki si je oblekla gate pri luči brez kakršnihkoli senčil. Moram reči, da res dobnro izgleda.
Lp
Sem pa že videl sosedo spodaj brez, ki si je oblekla gate pri luči brez kakršnihkoli senčil. Moram reči, da res dobnro izgleda.
Lp
Kababuli- Gost
Jaz mislim dat senčilo na zunanjo stran okna - sem nekaj podobnega videl na E. Škatla je v barvi fasade, tko da se je sploh ne opazi. Notranja senčila so bol blažev žegenj glede prihranka topolote... Sedaj se moram le še odločit ali bi dal screen ali žaluzije (podobne kot so na oknih).
amonra- Gost
amonra - da ne bom predolgo hodil okoli stanovanjskega bloka E, te prosim, če mi lahko razkriješ približno pozicijo stanovanja, ki ima nameščeno zunanje okensko senčilo (želim videti, kako to izgleda). Sicer sem goreč nasprotnik kakršnegakoli spreminjanja zunanjega izgleda arhitektovega izdelka, pa kakršenkoli že ta izdelek je, vendar me rešitev z nevpadljivim zunanjim okenskim senčilom, ki je instaliran dobra 2 metra "globoko" v loži, vsekakor zanima. Če boš uspel pridobiti kakšno ponudbo, se priporočam za informacije.
Kababuli - ti bi pa tudi lahko razkril koordinate; ni red, da se samo ti naslajaš.
Kababuli - ti bi pa tudi lahko razkril koordinate; ni red, da se samo ti naslajaš.
Jocha- Gost
Saj bi povedal, ampak potem bi verjetno prenehala s tem.
kababuli- Gost
Zunanja senčila ima nameščeno stanovanje v pritličju bloka E, ki gleda na zahod (na garaže starih blokov).
amonra- Gost
A kdo ve kakšne barve so naša okna na zunanji strani RAL ?.
amonra- Gost
Zaposlena v prodaji družbe ALUKOMEN Montal, d.d., ki je dobavil in vgradil okna, mi je v današnjem telefonskem razgovoru zatrdila, da je zunanja barva profila oken najbližje (!!!) barvi z oznako 7016 po RAL barvni lestvici. Z zunanje strani je - če sem prav razumel - na profil nanesena nekakšna folija ("lesni dekor"), ki barvno seveda ni homogena in je zato ni mogoče natančno primerjati s katerokoli homogeno barvo RAL barvne lestvice.
Pri sosedu v E stanovanjskem bloku je rešitev neopazna in povsem nemoteča.
Kababuli - premetena odločitev.
Pri sosedu v E stanovanjskem bloku je rešitev neopazna in povsem nemoteča.
Kababuli - premetena odločitev.
Jocha- Gost
Jaz bi bila pa najbolj srečna, če okrog nas ne bi bilo žive duše (kdo pa najbrž ne, kaj?). Jaz imam neznansko rada svetlobo in (eden od razlogov, da mi je sončava všeč - sicer ji proga mal zJ... koncept, ampak bo že) in si v življenju še nisem spustila rolete, namestila zaves itd., (je pa tu situacija precej kritična, kar se vidnega polja sosedov tiče, in bo treba mal popustit ). Ljudje smo pač različni, ampak meni je ključni faktor za všečnost stanovanja svetloba in še enkrat svetloba. Zatorej, dragi sosedje, čim manj špegajte naokoli
Šuška- Število prispevkov : 16
Registration date : 24/01/2009
okenska senčila - sosedje- dogovor
Tudi nam ja VS všeč zaradi svetlobe. Kot pravi Šuška, zaradi sosedov ne bomo spuščali rolet. Dragi sosedje, ko se bomo ali pa ko ste se vselili, smo si seveda ogledali situacijo, sedaj pa upam, da bomo živeli vsak po svoje , zadovoljni z obilico dnevne svetlobe in sonca ter bomo žaluzije spuščali samo, ko bomo želeli spati v trdi temi.
LP soseda
LP soseda
gost- Gost
okenska senčila - sosedje- dogovor
Tudi nam ja VS všeč zaradi svetlobe. Kot pravi Šuška, zaradi sosedov ne bomo spuščali rolet. Dragi sosedje, ko se bomo ali pa ko ste se vselili, smo si seveda ogledali situacijo, sedaj pa upam, da bomo živeli vsak po svoje , zadovoljni z obilico dnevne svetlobe in sonca ter bomo žaluzije spuščali samo, ko bomo želeli spati v trdi temi.
LP soseda
LP soseda
gost- Gost
screeni vs. žaluzije - bolje pozno kot nikoli
Malo pozno sem prebral tole razmišljanje o screenih in žaluzijah. Sam se ukvarjam profesionalno z temi zadevami in da ne bo reklame ne bom omenjal nobenih konkternih imen. S popolnoma strinjam z vašo ugotovitvijo v zadnjem stavku.
Žaluzije so klasika poznana že vrsto let. Njihova montaža je klasična, v večini prmerov na okensko krilo, včasih pa tudi na podboj. Obstaja več vrst regulacije, .... itd. Screeni so novejša pogruntavščina in izvira iz dizajnerskih krogov, delujejo po principu rolojev in njihov osnovni namen je senčenje (podobno kot pri žaluzijah). So pa do neke mere primerni tudi za zunanjo uporabo (tudi pri rahli sapici), za kar žaluzije (te klasične) niso.
Če preidem sedaj na bistvo zatemnitve in še na vremenske vplive, je mnenje naslednje. Ne screeni in ne žaluzije niso primerni za popolno zatemnitev prostora, saj je njihov namen večjemu ali manjšemu senčenju. Pri žaluzijah zaradi principa delovanja uhaja več svetlobe, medtem ko pri screenih z ustreznim platnom lahko dosežemo boljše senčenje in manjše uhajanje svetobe v prostor. Še vedno pa skozi platno in pri straneh uhajanekaj svetlobe v prostor! Tovrstno problematiko rešujejo z stranskimi vodili in posebnim materialom namesto platna, vendar se tem zadevam ne reče več screeni temveč "specialni roloji". Ja njihova cena je višja, vendar nudijo več!
Glede vremenskih vplivov pa so moje mnenje in izkušnje naslednje. Seveda je boljše, če sončne žarke ustavimo že zunaj, vendar je ta prednost pred ostalimi slabosti manjša. Torej:
- zunaj se vseako senčilo veliko prej umaže kot notri -> pogostejše čiščenje,
- zunaj so dejavniki ki pospešujejo propadanje senčila: veter, dež, vlaga ki je lahko tudi jedka, temperature,
- nekateri dejavniki povzročajo tudi hrup (veter, dež),
- pomemben dejanik je tudi spreminjanje zunanje podobe zgradbe, ki je v tujini med glavnimi ovirami zakaj senčil ni zunaj (seveda če jih ne določi ali odobri arhitekt).
Če pa so senčila v prostoru:
- se izognemo vsem zgoraj naštetim težavam,
- je potrebno pri izbiri in nakupu upoštevati še izgled v prostoru (ali so nam bolj ali manj všeč)
- so zaradi "izgleda" dražja (bolj točna izdelava, montaža, drugačni materiali,...)
- lahko včasih nastopijo tehnične težave montaže.
Tole bi bilo na kratko vse.
Žaluzije so klasika poznana že vrsto let. Njihova montaža je klasična, v večini prmerov na okensko krilo, včasih pa tudi na podboj. Obstaja več vrst regulacije, .... itd. Screeni so novejša pogruntavščina in izvira iz dizajnerskih krogov, delujejo po principu rolojev in njihov osnovni namen je senčenje (podobno kot pri žaluzijah). So pa do neke mere primerni tudi za zunanjo uporabo (tudi pri rahli sapici), za kar žaluzije (te klasične) niso.
Če preidem sedaj na bistvo zatemnitve in še na vremenske vplive, je mnenje naslednje. Ne screeni in ne žaluzije niso primerni za popolno zatemnitev prostora, saj je njihov namen večjemu ali manjšemu senčenju. Pri žaluzijah zaradi principa delovanja uhaja več svetlobe, medtem ko pri screenih z ustreznim platnom lahko dosežemo boljše senčenje in manjše uhajanje svetobe v prostor. Še vedno pa skozi platno in pri straneh uhajanekaj svetlobe v prostor! Tovrstno problematiko rešujejo z stranskimi vodili in posebnim materialom namesto platna, vendar se tem zadevam ne reče več screeni temveč "specialni roloji". Ja njihova cena je višja, vendar nudijo več!
Glede vremenskih vplivov pa so moje mnenje in izkušnje naslednje. Seveda je boljše, če sončne žarke ustavimo že zunaj, vendar je ta prednost pred ostalimi slabosti manjša. Torej:
- zunaj se vseako senčilo veliko prej umaže kot notri -> pogostejše čiščenje,
- zunaj so dejavniki ki pospešujejo propadanje senčila: veter, dež, vlaga ki je lahko tudi jedka, temperature,
- nekateri dejavniki povzročajo tudi hrup (veter, dež),
- pomemben dejanik je tudi spreminjanje zunanje podobe zgradbe, ki je v tujini med glavnimi ovirami zakaj senčil ni zunaj (seveda če jih ne določi ali odobri arhitekt).
Če pa so senčila v prostoru:
- se izognemo vsem zgoraj naštetim težavam,
- je potrebno pri izbiri in nakupu upoštevati še izgled v prostoru (ali so nam bolj ali manj všeč)
- so zaradi "izgleda" dražja (bolj točna izdelava, montaža, drugačni materiali,...)
- lahko včasih nastopijo tehnične težave montaže.
Tole bi bilo na kratko vse.
aško- Gost
zunanje žaluzije
Ja, res je kot je rekel aško: pri zunanjih je več dela s čiščenjem. Ampak če si malo ven iz mesta ni toliko tega praha na žaluzijah npr., poleg tega so precej obstojne, pa tudi lepo zgledajo. Učinek je pa neprimerno večji kot pri notranjih.
seraphis- Gost
Stran 1 od 1